Wat doe jij dan in Ghana?

Wat doe jij dan in Ghana?
Omdat ik binnenkort weer die kant op ga, is de vraag nogal actueel.
Ik vermaak me kostelijk met de mooie gesprekken die het de laatste dagen weer oplevert bij alle ‘regeldingen’. Bij de bank, de telefonische klantenservice, de supermarkt…..

De vraag is voor mij nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Ik voel altijd een verre toekomstrichting en een hier en nu. Daartussen ervaar ik een enorme ruimte vol met mogelijkheden, die op hun plek vallen zodra de tijd rijp is. Terwijl de meeste mensen vaak een concreet en tastbaar antwoord willen van wat je zult realiseren.

Ik ben opgehouden nadruk te leggen op wat ik bereikt wil hebben in een bepaalde periode. Dit is met name, omdat ik beter voeg in een onvoorspelbaar leven dan in een voorspelbaar leven.

Ik ben ook opgehouden te vertellen wat ik neer wil zetten of wil realiseren. Het zijn zo vaak ‘gewoon maar woorden’, passend bij een of andere verwachting. Het doet echter geen recht aan de werkelijke waarde en de organische, natuurlijke en dynamische manier van werken die ik er op na houd.

De werkelijke waarde zit voor mij in het dag- voor-dag en stap-voor-stap creëren van mijn/het verhaal en het omgaan met de (complexe) processen die daar bij komen kijken. Niet zo zeer in een te bereiken resultaat of einddoel. En al helemaal niet conform een planmatige en lineaire aanpak. Ik realiseer al mijn doelen. Maar dat is over het algemeen voort komend uit mijn koersvastheid in het volgen van die toekomstrichting.

Het dichtste bij mezelf, en in algemeenheid, is het antwoord op wat ik doe in Ghana, het volgende:

Ik begeleid talentvolle jonge mensen in Ghana in het realiseren van hun eigen verhaal. Hun eigen verhaal als persoon en wie en wat ze willen zijn voor hun community, hun land, hun continent en/of de wereld.

Dit doe ik voornamelijk door met ze op te lopen, onderdeel te zijn van hun leven, door hun ogen te kijken, door hun oren te luisteren, door met hun hart te voelen en met hun stem te spreken. En terwijl we samen onderweg zijn, begeleid ik ze in hun volgende stap en in het duurzaam en succesvol realiseren van hun initiatieven. Zodat zij:

  • Representeren wie ze in essentie (authentiek) zijn in wat ze doen en delen.
  • Verbonden zijn met hun hart en de essentie van het leven zoals dat voor hen is.
  • Mij verrijken als mens.

Samen oplopen

Op deze manier leven en werken we samen aan ontwikkeling. Vanuit eigenwaarde, zelfvertrouwen, plezier, positiviteit en respect voor elkaars verschillen. Wat, naar mijn mening, ten goede komt aan de groei van de mens en een duurzame economie en maatschappij.

Carole and Nana

En dat doe ik voornamelijk door mezelf te zijn. En het mooiste, beste en positiefste van mezelf te delen. Maar ook door ze mee te nemen in het allerdiepste, lelijkste, donkerste en negatiefste in mezelf en hoe ik dat om vorm. Want als we onszelf als probleem en als oplossing kunnen zien in welke situatie dan ook, kunnen we wel degelijk een mooiere wereld zijn. Met elkaar. Ongeacht cultuur. Ongeacht afkomst.

De gemiddelde reactie op wat ik vertel is vervolgens:
Maar dan hebben we jou juist heel hard nodig in Nederland!
En wat jij doet, kan toch ook in Nederland?

Precies.

Ga maar even bij jezelf na wat mijn houding, mijn verhaal en dit gesprek met je gedaan heeft.
Wat jij nu voelt in contact met mij, is niet anders dan wat mensen in Ghana voelen.
Want waar ik ook ben ter wereld: ik neem mezelf mee.
Neem dit gevoel mee en geef het door.
Want dat is hoe ik altijd in Nederland blijf terwijl ik verder reis in Ghana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: