Echt leven in rijkdom

Wat is voor jou de ware betekenis van rijkdom in het leven? Ik vond mijn antwoord in deze bijzondere ontmoeting in Ghana.

ECHT LEVEN IN RIJKDOM
Een hutje op het goudgele strand. Onder hoge, wuivende palmbomen. Zacht ruisende wind en rollende golven. Pal aan de oceaan…

Dit paradijs voor haar is het werkelijke leven voor hem. Hij zag haar zitten op het strand, turend naar de zee en voelde haar aanwezigheid. Zij zag hem zwemmen in die ruwe zee, duikend naar vis en voelde zijn leven.

Daar en dan besluiten ze zich open te stellen voor de ander. Tijdens hun gesprek ontdekken ze overeenkomsten in waarden die ze hebben meegekregen in hun opvoeding, wat dat betekent in hun menszijn en hoe ze in het leven staan. Ze benoemen de verschillen. Verschillen in keuzevrijheid en kansen, gevolgd door een stilte. Een stilte waarbij ze zich realiseren dat die kloof de rest van hun leven onoverbrugbaar zal zijn. Twee mensen die elkaar verrijken omdat ze willen leren van de ander. En dan scheiden hun wegen zich weer. Hij kan niet anders dan blijven. Zij heeft de mogelijkheid te vertrekken.

Terugkijkend op onze ontmoeting realiseer ik me nu dat leven voor jou overleven is. Mijn leven is er een van ‘door’ leven.

Jij leeft op een dagelijkse portie maïspap. Je vaders boot is kapot, en het is laagseizoen in het zeeleven. Er wordt gevochten om de schaarse vis. Geld om naar school te gaan is er nu niet.

Terug in Nederland pak ik de draad weer op. Land van melk en honing, badend in overconsumptie. Eeuwige gezeur om niets. Ik staar naar mijn bord met eten. Vis.
De aanblik van deze prachtige, dikke, vette vis in een saus van boter op een bedje van verse groente maakt me bewust van de wereld van uitersten waarin we leven.  Door mezelf in een betere positie te plaatsen ten opzichte van jou voeg ik alleen niets toe aan een gelijkwaardigere wereld.

Onze ontmoeting was voor beide een groot geschenk. Omdat ik mezelf niet beter voelde dan jij, kon jij trots zijn op wie je bent. Omdat jij je niet arm voelde, voelde ik me niet rijk. Omdat ik benoemde hoe belangrijk jij voor mij bent, ontdekte jij hoe belangrijk jij bent voor de mensen in jouw naaste omgeving in Ghana.

Omdat jij een knokker bent met mentale wilskracht, met een innerlijke bron van kracht en wijsheid, één met de natuur en accepterend wat is, ben jij voor mij het voorbeeld in wat:

                                                            ‘ECHT LEVEN IN RIJKDOM’ is.

 

© Carole Donkers, Winneba, Ghana, 23 maart 2015
Echte en rijke ontmoetingen in Ghana 2015.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Echt leven in rijkdom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s