Ware kracht en bewondering

Door: Carole Donkers

WARE KRACHT EN BEWONDERING. Tijdens mijn verblijf in Nederland afgelopen zomer werden de woorden “krachtige vrouw” en “bewonderenswaardig” met regelmaat met mij geassocieerd. Enig doorvragen maakte duidelijk dat de betekenis van die woorden onder andere gelinkt is aan “hoe ver ik ga in het volgen van mijn hart, mijn pad”.

De reis horend bij het volgen van dat pad is nogal veelomvattend. Daarbij mogen de resultaten die ik bereik in het coachen en faciliteren van mens en initiatief (Nederlanders en Ghanezen) er zijn. Daarom zocht ik afgelopen tijd naar woorden om mijn persoonlijke verhaal zo kort mogelijk samen te vatten. Dit ter herkenning voor potentiele klanten van de Life Transformation Experiences die ik bied.

Afgelopen week was ik in het plattelandsdorpje Karimenga (Noord-Ghana) bezig met het in beeld brengen van twee talenten. Het leek me wel zo effectief om ook de gelegenheid te creeren voor het opnemen van mijn persoonlijke verhaal. De kern van dat verhaal is dat ik al mijn zekerheden op gaf in het volgen van mijn hart. De output van de opname is te zien in de video.

In deze video zie je hoe ik – naar het einde toe – vastloop op emotie.

In de tweede video hieronder zie je hoe ik mezelf herpak. Maar mijn fysieke reactie en gezicht aan het einde… die blik de camera in… een moment van mutual understanding met talent Noel achter de camera… dat zegt alles.

Wat me tijdens het spreken overviel is het gevoel dat de associatie met krachtige vrouw die bewondering oogst in Nederland in de verste verte niet opgaat in deze context in Ghana. Ineens realiseerde ik me – meer dan ooit – dat ik hier juist degene ben die kracht put uit de mensen om me heen. Die bewondering heeft voor hun doorzettingsvermogen in omstandigheden die we ons in Nederland nauwelijks kunnen voorstellen.

Dit jaar is de regen later gevallen dan ‘normaal’ en met een te grote hevigheid. Oogsten zijn vergaan en huisjes zijn ingestort. Er is geen voedselzekerheid in dit dorp. En het beetje financiele zekerheid dat men kent – uit de oogst – is meegesleurd met het water.

Het is echter mijn missie om de innerlijke kracht en potentie van de mensen in beeld te brengen. Dus ik zet de hopeloosheid die ik voel bij de eerste aanblikken van het dorp om in hoop en vertrouwen op een beter morgen. Net zoals de bewoners van Karimenga dat doen. Ik zet de troosteloze aanblik van de schade die de regen heeft aangericht om in de mogelijkheid iets nieuws op te bouwen. Net zoals de bewoners van Karimenga dat doen.

Werkelijke kracht en bewondering gaat in deze context op voor hen. Niet voor mij. Voor de mensen die mij bekrachtigden in het worden van de vrouw die ik ben. Die mij de schoonheid laten zien van imperfectie. Die de kwetsbaarheid van hun leven omzetten in kracht en doorzettingsvermogen.

Werkelijke kracht en bewondering gaat op voor deze mensen die nooit iets als af zien, omdat het leven in verbinding met de natuur nu eenmaal oneindig is. Voor deze mensen voor wie de waarde van elke stap die we samen zetten in het proces – ‘the good, the bad and the ugly’ – zo veel meer zegt. Zo veel meer dan het resultaat dat een Nederlander doorgaans graag ziet nadat er een oplossing voor een probleem in Afrika is gegeven.

Ik gaf alle zekerheden op die ik had en dat oogst bewondering bij mensen in Nederland. Vanuit dat perspectief en de (materiele) zekerheden die voor vele mensen in het Westen de belangrijkste houvast zijn in het leven, kan ik me dat zeker voorstellen. Het duurde jaren voordat ik zo ver was dat ik alles los kon laten.

Hier in Ghana kan ik echter niets anders dan bewondering en respect hebben voor degenen voor wie er niets te hebben is. Voor wie er geen zekerheden zijn. Voor wie de enige zekerheid is het vertrouwen dat ze hebben in zichzelf door hun vertrouwen in God. En die vanuit deze basis alles geven dat ze in zich hebben om er het beste van te maken. Elke dag weer.

En mijn verhaal op video?
Een tweede take ging ‘foutloos’, maar ik ga het over doen. Ik vind de scene te donker en ik wil een close-up. Wat dat betreft ben en blijf ik ook gewoon lekker Nederlandse met oog voor resultaat en perfectie :-).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s