Impressie: Reis in de kracht van Afrika 1

Door: Carole Donkers

Wat een bijzondere “Ervaringsreis in de Kracht van Afrika” mocht ik weer maken: een week lang samen met ondernemer (Directeur MKB 20+) Annaliza op ontdekking in ‘mijn Ghana’. Wat deze reis inhoudt en hoe jij hem ook kunt maken, kun je hier lezen.

IMG_0435Aangekomen in Tamale, nam ik onze gast Annaliza onder andere mee naar een initiatief van talent Maccarthy: Hopin Academy – A space to Create, Innovate and Grow.

Pic Mac

We ontvingen een heldere uitleg van vrijwillig medewerker Solomon bij afwezigheid van Maccarthy zelf. Die was namelijk door Facebook uitgenodigd op het jaarlijkse event voor tech innovators en ondernemers in Kenia en Tanzania. Hij deelde daar zijn verhaal en reis met Hopin Academy en M&Mxpress.

In 2016/2017 was ik actief betrokken bij het opzetten van de Entrepreneurship Incubator van Hopin Academy. Samen met het team ontwikkelde ik een actiegericht programma. Met mij in de rol van Lead Facilitator & Personal Coach testten we het model in 3 pilots met +/- 30 mensen met diverse achtergronden. Dit had tot doel de beste product-marktfit te vinden.

Me at Hopin
Via mijn specialiteit in ervaringsleren en ‘learning-by-doing’, leidden we facilitators en mentors op die mijn rol konden overnemen. Ook realiseerden we een partnerschap met een school in Denemarken. Zij ondersteunen inmiddels de beste ondernemers(ideeen) met seed capital, inclusief ondersteuning door monitoring en mentoring.

Vervolgens is – met hulp van externe financiering – M&Mxpress opgezet. Dit lokale transportbedrijf groeide snel uit tot een succesvolle start-up die werkgelegenheid creeert voor 12 mensen. De toekomstige winst van dit transportbedrijf wordt aangewend om de Entrepreneurship Incubator te ondersteunen. Hoewel een bijdrage gevraagd wordt van deelneners wijst de praktijk uit dat niet voor iedere gemotiveerde jongere op te brengen is. Sponsorship via M&M biedt uitkomst.

Na de pilotfase hebben ruim 40 jongeren hun eerste stappen gezet in ondernemerschap via de Entrepreneurship Incubator. Momenteel is de werving gaande voor een nieuwe lichting van 20.

Mijn werk werd mede mogelijk gemaakt door funding van het Rabobank Medewerkersfonds.

Je kunt de reis van Maccarthy, Hopin Academy en M&Mxpress volgen via deze link. Een inhoudelijke rapportage is beschikbaar via deze link.

Voor mij blijft het iedere keer weer geweldig om te zien hoe ‘ons’ talent uit Noord-Ghana zichzelf in en voorbij de regio manifesteert en uitgroeit tot inspirerend rolmodel voor de jongere generatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s