Waarom de intentie om Afrika te helpen ontwikkelen niet werkt… en het alternatief

Door: Carole Donkers 

De werkelijkheid is complex en er zijn allerlei factoren die mee spelen in ‘de ontwikkeling van Afrika’. Ik kies de invalshoek die het dichtste bij mijn doorleefde ervaringen ligt.

Als je de intentie hebt om Afrika te helpen ontwikkelen, maak je jezelf bij voorbaat al belangrijker dan dat je bent. Je acteert op een aanname waarbij je ervan overtuigd bent dat je een ander helpt door wat jij doet. Daarbij vergeet je al snel in je gedrag om oprecht te ontdekken in welke context je bent, je af te vragen of jouw idee wel het juiste is en te luisteren naar degene die jou het beste kan vertellen wat er werkelijk nodig is: de mens (Afrikaan) zelf.

Het is nooit mijn ambitie geweest om Afrika te helpen ontwikkelen. Wat ik wilde is mezelf ontwikkelen en het ware Afrika ontdekken. Het werd een reis van voortschrijdend en diepgaand inzicht in mijn ware zelf en in Afrika zoals het is. Door de jaren heen ben ik me alleen maar meer gaan realiseren dat mijn aanwezigheid als mens het verschil maakt, of ik nu in Nederland of in Ghana ben.

Ik leerde dat mijn diepste innerlijke drijfveer is om op basis van een (opr)echte en gelijkwaardige verbinding van mens tot mens een mooiere wereld te creëren voor iedereen. Helaas is het Westerse denken over Afrika nog verre van (opr)echt of gelijkwaardig en niet gericht op de individuele mens. Door in Ghana te leven en te doen wat mijn hart me ingeeft in een (opr)echte en gelijkwaardige verbinding met de mensen hier, hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de wereld waar ik in geloof.

“Wil je Afrika echt helpen ontwikkelen?
Laat de krachtige energie van Afrika je dan begeleiden op een innerlijke reis naar jouw ware, authentieke zelf. Je aanwezigheid (presence) als echt mens in elk moment en in wat je ook doet, maakt namelijk werkelijk het verschil in de wereld. Waar ter wereld je ook bent.

Een eerste, simpele stap in die innerlijke reis is met me mij mee op reis te gaan in mijn leven en werk in Ghana. Dat kan op drie manieren:

  1. Lekker dicht bij huis door je aan te melden voor de 3-maandelijkse INSIGHTS INSIDE – Leven vanuit hartkracht: Een korte weergave in je mailbox van wat er zoal aan het gebeuren is hier in Ghana en hoe dat jou kan verrijken als mens.Klik hier en meld je via de homepage aan voor de 3-maandelijkse INSIGHTS INSIDE
  2. Door te werken met mij als Life Transformation Coach, Mentor of SprekerKlik hier voor meer informatie
  3. Meer het avontuurlijke type en klaar voor een totaal andere ervaring?
    Ik nodig je graag uit voor een 10-daagse reis naar jouw ware, authentieke zelf.
    Klik hier voor meer informatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s