Wederopbouw “The Greenhouse”

Dagelijks komen er situaties op mijn pad die schrijnend zijn en me rechtstreeks raken in het hart. Die jongen die niet naar het ziekenhuis gaat met een levensbedreigende infectie omdat dat geld kost of die moeder die uit haar huis gezet dreigt te worden in verband met huurachterstand. Met een relatief klein beetje financiële steun kan veel leed verzacht en het tij ten positieve gekeerd worden. Over het algemeen ben ik hier niet de aangewezen persoon voor. In deze situaties haal ik diep adem, verbind me met mijn hart en vergeef ik mezelf dat ik niet alles kan en hoef te dragen en herinner mezelf dat ik niet ‘de blanke die hier is om te helpen’ ben.

Met regelmaat voel ik echter wel dat ik mijn (steeds schaarser wordende) middelen te delen heb. Omdat ik dag in dag uit onderdeel ben van de Ghanese cultuur en het de gewoonte is om elkaar – vanuit de Ubuntu spirit – te helpen. Zelf ontvang ik bijna dagelijks een lift, extra groenten en fruit op de markt of een maaltijd.

Talents 4 Humanity werkt in het verlengde van mijn persoonlijke visie. We investeren in het potentieel van Ghana’s talent en hun initiatieven en doen dit op ondernemende wijze. We zijn dus pertinent geen stichting die donaties werft voor ‘zielige verhalen’ of ‘hulp’. Daarnaast is er een grens aan wat we doen per talent en initiatief.

Ook in het werken kom ik echter situaties tegen waarin ik niet zomaar kan toekijken. Zeker niet wanneer het onze talenten betreft. Wat ik in die gevallen kan doen is contacten inschakelen die matchen met de situatie en zelf de schakel zijn tussen hen en de situatie.

De wederopbouw van “THE GREENHOUSE” is hiervan een voorbeeld. Hieronder een weergave van de oproep en de realisatie.

OPROEP

THE GREENHOUSE heeft onze steun nodig! Spontaan ‘nood’ – initiatief van Carole Donkers van Talents 4 Humanity en Cindy & Apollo Panou van Jolinaiko Eco Tours & Stepping Stones for Africa om 500 Euro bij elkaar te krijgen voor renovatie werkzaamheden ten gevolge van noodweer. Join us!

Wat is de situatie
Sinds de oprichting van het ecotoerisme project The Greenhouse in Karimenga in 2008 is het prioriteit om het jaarlijks goed te onderhouden. Dit kan met steun van het inkomen dat verkregen wordt via de gasten en eigen investering door oprichter en Talent 4 Humanity Ibrahim Salifu. Helaas is The Greenhouse dit jaar ernstig beschadigd door hevige en langdurige regenval:

  • De slaapzaal met 8 slaapplaatsen is ingestort
  • De trap naar de relaxruimte/slaapplaats buiten is ingestort
  • De ruimte in de compound stroomde over door de hoeveelheid water die vanuit de grond omhoog kwam.

dav

davThe Greenhouse is niet de enige locatie in Karimenga die problemen ondervond. Vijf huizen van dorpsbewoners zijn ingestort. Gelukkig zijn nergens gewonden gevallen. Door de zware regenval waren ook de overstromingen van de rivieroevers heftiger dan normaal. Hierdoor zijn vele boeren hun oogst kwijt geraakt. En omdat er ook nog eens onverwachte en late regenval was afgelopen Oktober, verloren ze ook de gewassen die net nieuw geplant waren. De mensen in Karimenga hebben het zwaar.

Ibrahim wil voorbereid zijn op het volgende regenseizoen en de duurzaamheid van ‘The Greenhouse’ waarborgen. Hij heeft in kaart gebracht wat de maatregelen kunnen zijn om de totale constructie van The Greenhouse te verstevigen. De veiligheid van gasten is de voornaamste focus in het plan. Om het te kunnen verwezenlijken in de komende vier maanden, is € 1.600 nodig.

We vragen nu je hulp bij de eerste fase: het weder opbouwen van de slaapzaal en de trap naar de relaxruimte/slaapzaal. Dit is urgent, want hoe langer we wachten hoe lastiger het zal worden om aan water te komen dat nodig is om cement te kunnen vervaardigen.

REALISATIE DECEMBER 2018 – FEBRUARI 2019
Met hulp van Jolinaiko Ecotours, Fair 2 Travel en individuele donaties van oud-gasten is de eerste fase en het meest urgente deel van de tweede fase, gerealiseerd. De dormitory is gereed voor de groep van 25 studenten uit Nederland die eind februari 3 dagen te gast zal zijn.

De wederopbouw van de dormitory is niet alleen een bouwproject, maar ook een sociaal gemeenschapsproject. Jongeren en vrouwen uit het dorp meldden zich om hun steentje bij te dragen. Al gauw waren er structureel rond de 10 jongen in touw. In ruil voor hun werk ontvangen ze twee maaltijden per dag en een vergoeding ter ondersteuning van schoolfees. De kosten hiervoor – 22% van het totale bedrag – zijn gedragen door Ibrahim zelf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s