Van beperkende angst naar volledig vertrouwen

Foto links is (een deel van) mijn familieleven in Nederland. Foto rechts is mijn familieleven in Ghana. Er zijn dagen in Ghana dat ik me afvraag:

  • Is het het allemaal waard?
  • Wat is de waarde van deze reis van zelf-actualisatie als mijn intieme cirkel van geliefden niet fysiek om me heen is?
  • Waarom ‘moet’ mijn leven zich – van alle regio’s in de wereld – afspelen in Noord-Ghana?
  • Waar leidt dit allemaal toe?

Deze momenten van vragen en twijfel worden gedreven door angst. Angst voor de onzekerheid die hoort bij het onbekende. Want hoe verder ik ontwikkel, hoe minder mijn ratio weet, hoe minder het redenen vindt om te negeren wat mijn hart me vertelt. Hoe verder ik ontwikkel als mens, hoe meer ik heb te vertrouwen op mijn innerlijke zelf en de universele bron van al het leven (beide zijn hetzelfde).

Dit zijn ook de momenten waarin het leven me een keuze geeft. Het zijn keerpunten waarin ik de kans heb om te compenseren en daarmee mezelf te beperken. Of om door te gaan en nog sterker te groeien in afstemming met mijn meest volledige potentieel.

Ik heb geleerd over mezelf dat ik gewoonweg niet kan compenseren in het leven. Mijn diepste verlangen en drijfveer in het leven is mijn eigen, unieke levensreis te maken. Om het leven ten volle te ervaren in alles dat het is. Om continu te blijven ontwikkelen als mens. In mijn geval past een familieleven daar niet in.

Het moment dat ik de angst aan ga en bewust kies voor mijn eigen, unieke pad om mijn volledige potentieel te worden, verschuift alles in perspectief. Het is het moment dat gescheiden zijn van mijn familie verbinding wordt voorbij tijd en ruimte. Dat volledig aangewezen zijn op mezelf de ultieme vrijheid wordt om te bewegen zoals ik natuurlijk flow, zonder compensatie. Onzekerheid over het onbekende wordt het avontuur dat het leven is, dag in dag uit.

Angst is scheiding, eenzaamheid en beperking van mogelijkheden. Vertrouwen (faith) is eenheid, verbinding en uitbreiding door eindeloze kansen die zich aandienen in de open ruimte van het nu.

Kijk je angst aan om te kunnen bloeien in volledig vertrouwen. 
(Face the Fear to Flourish in Faith)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s