Over Carole Donkers

Be all of you. The world needs it.

Carole Donkers

De mensen in Ghana noemen mij “A true daughter of Africa”, “Our white African” en “A true Mirror of the African Dream”. Als twaalfjarige las ik voor het eerst het boek ‘Roots’ over het leven van de Gambiaanse jongen Kunta Kinte. Ik snap vanaf dan niet meer waarom mij altijd verteld wordt dat mensen in Afrika onze hulp nodig hebben. Ik neem me voor ooit zelf naar Afrika te gaan om de waarheid te ontdekken…

20 jaar later, in 2010, zet ik dat voornemen om in daad. Ik volg mijn innerlijke stem en komt terecht in Ghana. Uiteindelijk laat ik alles dat ik in Nederland heb opgebouwd achter, om me te vestigen in het Noorden van Ghana. Hier initieert ik Talents 4 Humanity; een co-creatieve community van jonge, high potential leiders van transformatie.

Mijn co-creatieve reis in verbinding met Afrika was er een van ongekende, diepgaande innerlijke heling, transformatie en ascensie. Door vele intense ontmoetingen met mezelf in het zogenaamd onderontwikkelde land Ghana leerde ik grootse lessen in “Echt Leven in Rijkdom”. De wijsheid, innerlijke kracht en potentie van de Afrikaan hielp mij mijn bewustzijn te ontwikkelen en mijn innerlijke vrijheid terug te winnen en daarmee de heelheid in mezelf. Het leidde me naar een leven in mijn volledige potentieel in connectie met de oorspronkelijke energetische bron van eenheid.

Inmiddels verblijf ik deels in Ghana en deels in Nederland. In beide landen faciliteer ik lezingen, workshops en retreats met als thema; “Succesvol ondernemen en leiden met innerlijke creatiekracht.”

MIJN BASIS VOOR HET WERK 
De basis voor het werk dat ik nu doe startte 25 jaar geleden met een Master in Educational Science en specialisaties in organisatiekunde, ervaringsleren, transformatief leren en ontwikkeling van mens in interactie met context. Via de leergang Interventiekunde (2008) leerde ik mezelf in te zetten als belangrijkste instrument voor verandering in mijn cliënten. Het leidde tot een focus op het ontwikkelen van ‘embodied’ leiderschap in mezelf; persoonlijk leiderschap door ‘voor te leven’. Daarnaast ben ik gecertificeerd in vele vaardigheidsgerichte cursussen waarvan de meest recente die van Energy Healing Facilitator (2017) is.

Ik heb twintig jaar praktijkervaring in het faciliteren van leer- en veranderprocessen op het niveau van individu, organisatie en maatschappij. Ik werkte voor bedrijfsleven en stichtingen in Nederland totdat ik in 2015 besloot mijn leven en werk voort te zetten in Ghana.

Met mijn ideeën voor het creëren van jeugdwerkgelegenheid in Ghana won ik de Millennium Venture Competition (2010) voor “Best innovative social businessplan contributing to the Millennium Goals”, een geldprijs van € 15.000,- uitgekeerd door de Rabobank. 

In een onderzoek van Radboud Universiteit Nijmegen (2013) onder leiding van Prof. Dr. Jan Jonker werd mijn werk in Ghana geselecteerd als één van de eerste 25 Nieuwe Businessmodellen in Nederland. Hiermee werd het een voorbeeld hoe meer duurzaam gewerkt en georganiseerd kan worden in de sector internationale samenwerking. Ook ben ik co-auteur van het boek “Duurzaam Denken Doen” (2011-2035) dat in Nederland de beweging naar duurzaamheid in gang zette.

In 2018 ontving ik in Ghana de “World Humanitarian Award”; For those people who are really, sincerely doing what they can to contribute to Humanity”.

MIJN LEVENSREIS 
De reis van mijn leven kenmerkte zich door gevoelens van eenzaamheid, leegte, vastlopen, onzekerheid, twijfel, schuld, schaamte, anders zijn en erbuiten staan. Ik had veel last van vage fysieke klachten, stress en depressie. Ik voelde me niet gezien, gehoord of begrepen. Ergens voelde ik dat er een ander pad was dan het leven dat ik leidde, maar wat en waar dan? Diep van binnen wist ik altijd wel dat het leven meer was dan dat wat et was, maar hoe daar te komen…?

Dit waren zo’n beetje de begrenzingen in mijn leven totdat ik volledig mijn intuïtie volgde en terecht kwam in Ghana. De energie, de cultuur en de mensen van dit geweldige land begeleidden me vervolgens in het realiseren waar ik ten diepste naar verlangde: een leven in innerlijke vrijheid en vervulling.

Geboren, getogen in Nederland leer ik dat “ik” een lichaam ben dat door mijn hoofd bestuurd wordt. Meer specifiek nog door de hersenhelft die verantwoordelijk is voor een sterk ontwikkelde ratio, logisch denken, vermogen om vooruit te plannen, ervaringen te beredeneren, te interpreteren, te analyseren en het leven te controleren. Daarbij heb ik, in vergelijking met de meeste vrouwen, een bovengemiddelde focus op doelen en resultaten en houd ik van competitie.

Na een serie traumatische ervaringen halfweg mijn twintiger jaren vraag ik me af: “Als dit alles is dat het leven is, waarom zou ik er dan mee door gaan?” Op 27-jarige leeftijd ben ik een gevangene van mijn hoofd. Ik was altijd een winnaar, gewend door te zetten en mezelf door welke belemmering dan ook heen te duwen. Maar nu voelt het alsof ik verloren heb van het leven. Ik wil niet langer op staan uit bed, heb er niet eens de fysieke kracht meer voor.

Tot dat moment dat ik een buiten fysieke ervaring heb. Een ervaring waarin ik voel dat de spirit van de Afrikaanse Kunta Kinte me terug begeleidt naar het leven. Ik had zijn levensverhaal gelezen in het boek “Roots” toen ik ongeveer 12 jaar was. Ik zag in hem de kracht en potentie van de mensen in Afrika en hij werd mijn held. Nu voel ik via zijn energie hoe ik toegang kan krijgen tot mijn eigen werkelijke, innerlijke kracht en potentieel.

Met hernieuwde levenskracht bouw ik mijn leven in Nederland weer op. Ondertussen blijf ik verbonden met de spirit van Kunta Kinte. Hij voelt als mijn innerlijke GPS, mijn richtingaanwijzer. Uiteindelijk heb ik alles dat ik wil en doe ik alles dat ik wil. Naarmate de jaren vorderen voel ik echter ook een steeds grotere call in mezelf om me volledig te laten leiden door Kunta Kinte. Hoewel mijn hoofd jarenlang flinke weerstand biedt, geef ik uiteindelijk alles op dat ik heb en vestig ik me in het Noorden van Ghana.

Hier begint een reis van ongekende innerlijke heling, transformatie en ascentie. Ik denk dikwijls dat ik ‘gek’ aan het worden ben; op reis ver voorbij de fysieke realiteit. Altijd een stem volgend die anderen niet kunnen horen, een visoen dat anderen niet kunnen zien. Vaak geloof ik het zelf niet eens; ben ik echt zo ver gegaan en gaf ik alles op dat ik had in Nederland om… om wat eigenlijk? Niets loopt meer volgens plan en hoe verder ik reis, hoe minder ik begrijp. 

De spirit van Kunta Kinte leidt me naar de juiste mensen, plekken en ervaringen in Ghana. Ik word door hen gespiegeld op mijn schaduwkanten en stap voor stap breekt mijn afgescheiden, geconditioneerde, gemaakte Nederlandse zelf volledig af.

Vanuit deze ‘naaktheid’ kan ik (her)verbinden met mezelf in alles dat ik ben. Met alles dat voorbij mijn hoofd – mijn mind – onderdeel van mij is; lichaam, gevoelens/emoties, hart, ziel en spirit. In deze diepgaande reis terug naar mijn ‘roots’, de essentie en de oorsprong van mijn bestaan ontmoet ik mijn authentieke zelf; de ware natuur van mijn ziel en haar bestemming. 

Door vele intense ontmoetingen met mezelf in een zogenaamd ‘onderontwikkeld’ land leer ik grootse lessen in Echt Leven in Rijkdom”. De wijsheid, kracht en potentie van de Afrikaan helpt mij te ontwikkelen, mijn innerlijke vrijheid terug te winnen en daarmee terug te keren naar de heelheid in mezelf.

Mijn reis met de spirit van Kunta Kinte leidde me naar een leven in verbinding met mijn volledige potentieel en de hoogst mogelijke lichtfrequentie die op aarde beschikbaar is. Het is nu tijd anderen te begeleiden in hun reis.

Het volledige verhaal van mijn reis is getiteld: WESTERN MIND. AFRICAN HEART. ONE SPIRIT; Hoe Afrika mij hielp mijn vrijheid terug te winnen. Het verschijnt in het voorjaar van 2020 als E-boek. Je kunt alvast je interesse kenbaar maken. Email me: hartkrachtnu@gmail.com o.v.v. boek.

Published by Carole Donkers

Life Transformation Facilitator - Empowers conscious people to build a life that lights them up inside

2 thoughts on “Over Carole Donkers

 1. Prachtig om te lezen! Full circle, tijd om het licht door te gaan geven. Mooie vrouw, mooie ziel, mijn Afrikaanse hart klopt met die van jou. In liefde, Mariëtte / Ayinebome

  PS. Ik ben benieuwd naar het e-book.

  Like

  1. Hi African Sister! Dankjewel voor je reactie. Het klopt wat je zegt en mooi verwoord. Ik wens je veel lichtkracht untill me meet again…. Ben in voorjaar 2020 weer in Nederland ;-). In licht en liefde, Carole / Kay Kpenibanye

   P.s. genoteerd! Ik houd je op de hoogte.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: