Voorbij de Westerse Mind

Lees voor het volledige verhaal eerst deze blog; Leef met wat nu is

HET PLAN WAS dat ik naar Nederland zou reizen en dat lukte me niet. Eén dag voor mijn vluchtdatum werd het Ghanese luchtruim gesloten. Een kwestie van even slikken. Van mijn mind en plannen bijstellen. Het diepere verlangen om in Nederland te willen zijn, is echter van een andere orde; het sterven (en inmiddels overlijden) van een familielid. Het was niet makkelijk te accepteren dat het niet kan zijn zoals ik/we het hadden gewild.

NU IS de situatie dat ik vastzit in Accra, Ghana. Het is voor het eerst in mijn leven dat het niet door mijn innerlijke keuze is dat mijn familie en ik niet bij elkaar zijn. Voor het eerst in mijn leven zijn we niet samen door een externe kracht die ver buiten onze eigen controle is.

ALLEEN in een hotelkamer in Accra. Dat is de fysieke omstandigheid waar ik me nu in bevind. Na mijn reis van het Noorden naar het Zuiden van Ghana, werd het definitief duidelijk dat ik gestrand was. Het guesthouse in het Zuidelijke Accra waar ik zelf al enkele jaren kom, en ook de gasten voor mijn retreats laat verblijven, was eigenlijk al gesloten. Toch was ik welkom met de woorden; “Omdat jij het bent en jij bent familie”. Een boodschap die ik deze week vaker ontvangen heb van “my people” in Ghana. Ze zijn van verschillende religies, verschillende stammen, verschillende rangen en standen. Maar in de Hart-tot-Hart connectie als mens, ervaar ik; we zijn één familie.

GEEN WOORDEN die kunnen beschrijven hoe het voelt dat deze mensen zich zullen verenigen. Dat ze samen alles doen dat in hun persoonlijke kracht en macht ligt om me te helpen en voor me te zorgen. Elke Ghanees waarmee ik me ooit verbonden heb gevoeld fluistert tot mijn ziel; “All is well.” De Talents 4 Humanity waarmee ik in co-creatie werk, begeleiden me met hun Afrikaanse levenswijsheid. Enkele voorbeelden;

 • Latif vertelt me; “Vertrouw het proces
 • Pobee vertelt me; “De enige constante factor in het leven is verandering
 • Mustapha vertelt me; “Je richting is helder. Het hoe en wanneer is niet aan jou. Zorg dat je je focus houdt
 • Richard vertelt me; “Alle stukjes zullen in elkaar vallen in exact het juiste moment
 • Raafi vertelt me; “Een pad zal snel verschijnen. Observeer met focus wat er aan innerlijk potentieel vrij wil komen. Laat je hart elk stapje in elk moment voelen
 • Ibrahim vertelt me; “Hoe meer je liefde bent, hoe meer je liefde deelt

ALLEEN MAAR GOEDE BESLISSINGEN die genomen zijn door de Ghanese overheid en mezelf deze week. De meeste van mijn beslissingen zijn genomen door wat ik noem mijn “Western Mind“. Mijn Western Mind staat voor de wilskracht die me ver bracht in het leven. De wil die me helpt om elk doel te realiseren dat ik mezelf stel. Mijn Western Mind helpt me ook om de situaties waarin ik ben beland te blijven overzien. Het is mijn vermogen om logisch te redeneren met als doel het vermijden van onnodige risico’s. Voor mezelf en de mensen om me heen.

Het is echter ook het deel van me dat wil controleren wat buiten mijn macht is. De gedachte dat ik het hele leven kan blijven controleren in deze tijden van coronavirus, is op haar beurt een trigger voor angst, stress en zorgen. Deze spelen op wanneer mijn Westerse hoofd de overhand neemt. Wanneer ik de connectie verlies met mijn intuïtie, mijn hart en mijn ziel.

IN HET NU realiseert datzelfde Westerse hoofd dat de uitkomst – verder leven in Nederland of Ghana? – niet langer in mijn handen is. In de overgave aan de situatie zoals deze is, kan ik me opnieuw verbinden met een wetenschap die groter is dan ikzelf. Het is de wetenschap dat alles precies gebeurt zoals het bestemd is te gebeuren.

Mijn Western mind reageert nu rustig
op het natuurlijke ritme van mijn African Heart
in verbinding met de One Spirit die leven is.

ONDERTUSSEN ben ik nog dankbaarder dan ik al was met alle levenslessen in de afgelopen tien jaar. Lessen van onschatbare waarde die ontving in verbinding met de energie, de cultuur en de mensen in Ghana. Ik breng nu een deel van mijn tijd door met het lezen van mijn eigen verhaal en boek (in wording).

Het begeleidt me in de stappen die ik kan nemen en de dingen die ik kan doen in een leven dat nu is. Het geeft richting in de wijze waarop ik kan omgaan met een leven in onzekerheid. In een tijd met nog minder zekerheden dan het leven in Ghana al voor mij was.

HET MANUSCRIPT VAN HET BOEK ligt bij een uitgever in Nederland. Het wacht op de financiële middelen die ik zou aantrekken via persoonlijke dienstverlening in Nederland. Niets van die plannen is nog een mogelijkheid. Inperking van bewegingsvrijheid is wat me hier in Accra wacht door een aangekondigde “lock down”. Inperking van bewegingsvrijheid is wat me in Nederland wacht. Net als vele anderen ben ook ik ineens een zelfstandig ondernemer wiens inkomen wegvalt.

Gelukkig leerde ik in het afgelopen decennium in Ghana al dat ik nooit “vast” zit door externe omstandigheden. In de levensenergie die ik ben, ben ik en is alles continu in beweging. Voorbij het niveau van de fysieke realiteit, ben ik altijd vrijheid.

WORDT VERVOLGD; Ghana’s creatiekracht

Nieuwsgierig naar een inhoudelijke verdieping op of toepassing van “ondernemen en leiden in creatiekracht” in je eigen leven en zoals bij jou past?

Meld je hier aan voor wekelijkse inhoudelijke verdieping in je mailbox. Je mailadres wordt alleen voor dit doel gebruikt.

2 responses to “Voorbij de Westerse Mind”

 1. Suzanne Verhaag-Kamphuis says:

  Hoi Carole, waar haal je toch de woorden vandaan, heel mooi. Dank je wel. Suzanne

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: