Bekrachtigende vragen

Uitreiking prijs 2010

2020 IS HET JAAR waarin ik de behaalde successen van 10 jaar werk in Ghana vier en afrond. In 2010 won ik 15.000 EUR voor “Beste sociale bedrijfsplan dat bijdraagt aan de millennumdoelen”. Het plan ontwikkelde ik in co-creatie met jonge, lokale leiders van verandering in het Noorden van Ghana. Samen ontwikkelden we een visie op het creëren van werkgelegenheid in die regio. We werkten deze uit in een aanpak die een combinatie is van talentontwikkeling en ondernemerschap. In 2015 leidde het tot een kanteling van mijn leven naar Ghana.

Het uitrollen van bovengenoemde visie en aanpak bleek slechts een deel van wat had te gebeuren. Via de energie, cultuur en mensen van Noord-Ghana transformeerde ik volledig als mens. Gaandeweg leerde ik hoe succesvol te ondernemen en te leiden met innerlijke creatiekracht.

In de afgelopen maanden vatte ik mijn ervaringen samen in het thema; “Succes en prestatie in het nieuwe decennium”. Lezingen en workshops hierover in Nederland stonden ingepland.

Die planning is dus niet meer. Daar bovenop sloot het Ghanese luchtruim een dag voor mijn vlucht naar Nederland. Na een week met heel veel onduidelijkheid en onzekerheid zit ik officieel “vast” in de hoofdstad Accra. De stad zit inmiddels in een lockdown. Ik mag alleen nog naar buiten voor eten, geld en mobiele telefonie. Ondertussen ben ik in afwachting van een mogelijke evacuatievlucht naar Nederland.

Afronding en viering 10 jaar werk in Ghana

Verandering in de vorm van diepgaande innerlijke transformatie was al jarenlang de basis van mijn leven. De afgelopen maanden stond mijn leven in het teken van een transitie van Ghana naar Nederland. Dit waren bewuste keuzes. Van binnenuit gedreven. Nu is het een kracht buiten mij die mijn leven en het hele leven zelf, in zeer korte tijd radicaal verandert. Hoe ga ik hier mee om?

Een van mijn grootste passies is om te leren in, van, met en door het leven. Het leven is voor mij een aaneenschakeling van leercirkels; elk einde is tegelijkertijd een nieuw begin. Ik leer onder andere door mezelf bekrachtigende vragen te stellen. Dit zijn enkele van de vragen die ik mezelf stel in deze periode van “gestrand en lockdown in Accra”;

  • Wat als het coronavirus en mijn “vast” zitten in Accra precies is wat had te gebeuren?
  • Wat is de waarde van het leven zoals het nu is?
  • Hoe verbindt deze situatie en ervaring me met een nog diepere laag in mezelf?
  • Wat vertelt deze situatie en ervaring me over de unieke bijdrage die ik heb/ kan hebben in de wereld?
  • Hoe effectief zet ik zelf mijn innerlijke creatiekracht in, in tijden van extreme tegenslag en stressvolle omstandigheden? Ofwel: Hoe pas ik zelf toe waar ik anderen in begeleid?
  • Welke nieuwe inzichten levert deze ervaring me op in het thema; succes en prestatie in het nieuwe decennium?

De antwoorden op deze vragen bepalen mede mijn richting en mijn volgende stap.

WORDT VERVOLGD; Lessen in de Kracht van Afrika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: