Ghana’s creatiekracht

Wiyaala is een p/krachtige persoonlijkheid en singer-song writer uit het Noord-Westen van Ghana. Net zo’n p/krachtige persoonlijkheid is Mwintombo, Africa’s Soul Poet. In co-creatie realiseerden we het liedje Hakila Zoomba! Het is onderdeel van een serie tools die de creatieve zelf-expressie van kinderen in het Noorden van Ghana stimuleert.

Wiyaala’s uitvoering van het in Ghana legendarische “We are going” (Woyaya) is hoopgevend in het licht van een wereld die worstelt met het coronavirus. Het liedje biedt steun aan alle mensen die gestrand zijn in onbekende gebieden. Aan mensen die geconfronteerd worden met obstakel na obstakel in “getting there” (thuis). Beluister en bekijk “We are Going” hier.

Mijn persoonlijke situatie is dat ik nu vier dagen vast zit tussen waar ik vandaan kwam (Noord-Ghana) en waar ik (hopelijk) onderweg naar toe ben (Nederland). Het guesthouse in Accra dat me accepteerde als hun enige gast omdat “ik het ben” heeft me nu gevraagd weg te gaan. Na de officieel aangekondigde lock-down in Accra willen ze liever niet de verantwoordelijkheid dragen voor mij. Dat is allemaal begrijpelijk en heeft mijn steun.

Ik had er al voor gekozen om mijn bewegingen beperkt te houden om risico voor mezelf en anderen te vermijden. Maar nu ben ik gedwongen om te bewegen… Opnieuw een veranderde situatie. Opnieuw wordt een van mijn belangrijkste kernwaarden, keuzevrijheid, op de proef gesteld.

WAT IS DE VOLGENDE STAP? WAT IS WIJSHEID?
Met haar geweldige stem vertelt Wiyaala me dat het antwoord al onderweg is: “Heaven knows how i will get there. And i know that I/We will get there”.

DAT IS GHANA VOOR MIJ
Ik maak me ook niet al te veel zorgen gezien de steun die ik op dit moment ontvang van zo veel Ghanesen. Allen doen wat in hun kracht en macht is om voor me te zorgen. Er zijn geen woorden die kunnen uitdrukken hoe het voelt om in deze uitdagende tijden begeleid te worden door “my people” in Ghana. Het reflecteert waar ik altijd in geloofde; de innerlijke potentie, kracht en wijsheid in mensen.

Het is in hun artistieke creatiekracht, de conversaties die ze met me hebben op een hoog niveau van bewustzijn en de concrete acties die ze voor me uitvoeren. Ik voel me enorm gesteund in elke beslissing die ik heb te nemen. Ik voel me gedragen in elke stap die ik zet met inachtneming van mijn eigen welzijn en dat van anderen.

WAT “WE ARE GOING” me nog eens laat beseffen is dat het gevoel “vast te zitten” een concept is in het Ego Mind. Ik noem het de realiteit zoals die geïnterpreteerd door mijn Western Mind op basis van mijn fysieke omstandigheid. De energetische, voor mij werkelijke waarheid is; Ik ben vrijheid. Op dit punt in mijn leven betekent dat dat mijn Westerse hoofd zich niet langer hecht aan een uitkomst die in de toekomst ligt. Het is enkel nu dat telt en hoe ik mij energetisch verhoud tot wat is.

Wiyaala’s “We are going” is een prachtige en krachtige reflectie van wat ik nog steeds kon leren in de kunst van overgave. De kunst van een optimale afstemming in mezelf met het collectieve elektromagnetische veld waar ik als individu mee verbonden ben.

WORDT VERVOLGD; Bekrachtigende vragen

Nieuwsgierig naar een inhoudelijke verdieping op of toepassing van “ondernemen en leiden met creatiekracht”. In je eigen leven en zoals bij jou past? Meld je hier aan voor wekelijkse inhoudelijke verdieping in je mailbox.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: