Ghana – Nederland – En nu?

INEENS was het moment daar. De Ghanese President gaf toestemming voor een repatriëringsvlucht van Accra, Ghana naar Amsterdam, Nederland. Ik schrijf deze blog terwijl mijn lichaam is geland in Nederland en mijn hoofd weet dat ik hier ben. Zoals altijd zijn mijn hart, ziel en spirit nog onderweg. Die delen van mezelf volgen meestal binnen enkele dagen. Binnen een week zijn we samen 1 😉.

DE EXTRA 11 DAGEN onverwachte “real life experience” in Ghana waren enorm leerzaam en verrijkend. Mijn grootste goed in het leven is mijn bewegings- en keuzevrijheid. Van beide bleef weinig over deze weken. Continu wisselende informatie van buitenaf, “vast zitten” in een land, tijdelijk dakloos zijn, de ervaring van een “lockdown” waarbij ik het huis niet uit mocht…. En als onafhankelijke, “self-made woman” ineens volledig afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Dat deed ook wat met me. Alles bij elkaar is het alsof ik nog even een beetje extra getest werd op wat mijn levensverhaal is; “Hoe Afrika mij hielp mijn vrijheid terug te winnen”

DE STEUN die me deze dagen gegeven is door “mijn” mensen Ghana, is werkelijk ongelooflijk; van basisvoorzieningen als accommodatie, geld en eten. Tot aan een Chief in het Noorden die regelde dat ik persoonlijk uit Accra gehaald zou worden als het te lang duurde. Tot aan een Ghanese Minister die zijn dienstauto beschikbaar stelde om te zorgen dat ik snel en zonder problemen naar het vliegveld zou kunnen. Het reflecteert de kracht van de (opr)echte mens-tot-mens, hart-tot-hart connectie die ik heb met velen in Ghana.

HIER BEN IK dan in Nederland. Ontdekkend wat het leven in Nederland is in tijden van coronavirus. Ik ben dankbaar herenigd te zijn met mijn ouders. Maar dit keer geen andere familie, vrienden en professionele connecties om persoonlijk weer te zien. En laat het nou net dat zijn waar ik zo naar uit keek; face-to-face connectie van mens tot mens. Precies zoals ik nu ben en zoals jij nu bent. Maar goed, extra blij was ik met de bloemen, de tekening en de welkomstberichten.

WAT NU? Wat is het volgende avontuur? Wat ga ik in Nederland doen? Hoe ga ik hier een zinnige bijdrage leveren nu de lezingen, workshops en retreats die ik gepland had “on hold” staan? Wanneer zal ik terug kunnen keren naar Ghana? Ik weet het niet. De enige zekerheid buiten mezelf die over is, is dat niets in het leven nog zeker is.

MIJN GELUK NU is wellicht dat ik mijn leven al leefde zonder de geijkte externe zekerheden (o.a. inkomen, relatie/gezin, huis). Het leerde me te bouwen op mijn innerlijke zekerheden; mijn innerlijke kracht, potentieel en wijsheid in de vorm van natuurlijke talenten, intuïtieve ingevingen, de stem van mijn hart en mijn energetische afstemming op het grotere geheel.

ALLES DAT ik op dit moment weet en waar ik op vertrouw, is dat het leven zich moment van moment en dag voor dag zal ontvouwen. Het zal zich ontvouwen precies zoals nu voor mij klopt. De kansen, ideeën en mogelijkheden zullen zich blijven aandienen zo lang ik de juiste vragen blijf stellen. Ook in deze periode is dat de vraag die de afgelopen jaren de kernvraag in mijn leven werd:

“WAT IS HET VOLGENDE IN HET NU?”

“I left my Homeground Ghana
in the knowing I will return
because the Spirit of Life
always guides my Soul
to where it belongs”

Carole Donkers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: