In de ruimte van het niets

UPDATE Een toenemend aantal mensen is benieuwd hoe het me vergaat in Nederland. In het gegeven dat ik niet terug naar Ghana kan. Tijd voor een update.

Begin april 2020 zette ik, tien dagen vertraagd door het coronavirus, voet op Nederlandse bodem. Het was de bedoeling dat ik eind juni terug zou keren naar Ghana. In de maanden in Nederland zou ik bezig zijn met het verzorgen van lezingen en workshops. Dat werd ‘m dus niet. Daar zat ik dan. En daar zit ik nog steeds.

DEZE ONTWIKKELING bleek voor mij een geschenk (terwijl ik me verbonden voel met alle mensen voor wie de beleving anders is). De stilstand van de maatschappij inclusief al mijn werkzaamheden, kwam tegemoet aan een dieperliggend verlangen. Een verlangen om “alles eruit te laten stromen”.

IN MIJN ONDERNEMERSREIS in verbinding met Ghana de afgelopen tien jaar ben ik nogal in beweging geweest. Bewegend tussen plekken en bewegend in processen. Ik heb heel veel mogen ervaren. En moeten doorleven. Het was één grote roalercoaster van diepgaande innerlijke en collectieve heling en transformatie. Een reis die ik niet had voorzien en nooit had kunnen bedenken.

ONDERTUSSEN bleef ik actief in de creatie van “de Afrikaanse Droom” die ik sinds twaalf-jarige leeftijd al heb. Samen met jonge en sociaal ondernemende pioniers in het Noorden van Ghana bouwde ik het fundament van Talents 4 Humanity. Een voorbeeld van een visie en een organisatievorm die werkt in de nieuwe tijd.

ALLES dat ik doormaakte, als mens en als sociaal ondernemer, moet er nu op de een of andere manier uit. Die behoefte voelde ik al een jaar of twee steeds urgenter worden. In de ruimte van het niets kunnen doen in Nederland, hoefde ik helemaal niets meer van mezelf. Met niemand. Ik trok me terug in het potentieel dat in alleen zijn is. Volledige overgave aan het verlangen “alles eruit te laten stromen” volgde.

DAG VOOR DAG gaf ik ruimte aan wat er in me leefde. En aan wat daaruit mocht ontstaan. De ontelbare lessen die ik leerde en de inzichten die ik op deed in Ghana, kon ik duidelijker zien. Hiermee groeide mijn begrip van wat ik achter de rug heb. De levenswijze die ik in Afrika leerde toepassen integreerde natuurlijkerwijs in het leven in Nederland. Mijn perspectief op het leven en de wereld kon rijpen. Ondertussen voelde ik mijn vermogens als “reisgids in transformatie” ook in dit proces weer verder bekrachtigen. Mooi om deze upgrade al terug te horen in/na de 1-op-1 Tune-in sessies die ik wel oppakte.

TWEE BOEKEN vormden zich in co-creatie met de uitgever die al in 2017 interesse had getoond in mijn verhaal. Het onverwacht ontbreken van mijn financiële bijdrage richting publicatie was geen reden om het redactieproces niet te starten. We hebben er vertrouwen in dat het eerste boek, hoe dan ook, uit gebracht zal worden.

EEN ERVARINGSGERICHT LEERPROGRAMMA is in aantocht. Het is een vertaalslag naar Nederlandse (Westerse) context van wat ik al jarenlang met succes toepas in Ghana.

Meer informatie over boek en leerprogramma volgt.

EEN DOCUMENTAIREMAKER verraste me aangenaam met dit verzoek: “Mag ik jou volgen in Ghana? Dat wat jij in Ghana doet is zo de moeite waard. Er zit zo veel in om als mens blij van te worden: avontuur, bewustzijnsontwikkeling, een andere werkelijkheid. Jij bent een levend voorbeeld van wat het betekent om je talent ten volle te leven ten bate van het grotere geheel.”

HET IS EEN EER om door de ogen van deze zeer talentvolle documentairemaker in beeld gebracht te worden. Dus ja, dat mag! Vervolgens werd ik totaal onverwacht voor de camera gezet voor een interview. Want het is wel belangrijk dat “het” klikt en klopt. Tussen ons. Tussen de camera en mij. Het leverde onder andere dit fragment op;

De waarde van Afrika voor mij

Wat voor ons helder werd is dat we drie maanden samen zullen reizen in mijn leven in Ghana. Later meer over de veelbelovende co-creatie met dit mooie mens.

WANNEER EN HOE het vervolg van mijn leven en werk in Ghana, samen met een documentairemaker, gerealiseerd wordt?

De tijd zal het leren…

IN GHANA leerde ik dat het niet aan ons is om het exacte tijdstip te plannen voor wat er in het leven gebeurt. Waar ik invloed op heb is de wijze waarop ik mezelf verhoud tot het leven zoals het is in elk moment.

NIETS BLIJKT voor mij nog een belemmering te zijn in de creatie van de dromen in mijn hart. Niets belemmert me om ook in Nederland te kiezen voor een leven in mijn natuurlijke flow en het natuurlijke ritme van de aarde. Om van moment tot moment de energie en het proces te volgen. In het volste vertrouwen dat voor alles een juiste tijd en het juiste moment is. Dat in die stroom van optimale levensenergie alles klopt. Precies zoals het nu is.

VOORLOPIG laat ik me nog heerlijk meevoeren. Door de natuurlijke creatiestroom in mijn binnenwereld. De beweging zal zich vanzelf weer meer naar de buitenwereld richten.

JOU WENS IK tot die tijd een zonnige zomer met vele fijne momenten!

%d bloggers like this: