In Ghana

I spark your light within before I guide you to your next level of performance” – Carole Donkers in Ghana

Van kinds af aan heb ik een ander perspectief op Afrika dan de meeste mensen. Ik zie/droom ‘Afrika anderste-boven in de wereld’.

Ik snapte bijvoorbeeld niet waarom de televisie me altijd vertelde dat mensen in Afrika zielig waren en onze hulp nodig hadden. Ik had het boek gelezen en de film gezien over ‘Kunta Kinte’ (Roots). Een 15-jarige jongen die gevangen werd genomen in Gambia, getransporteerd naar de Verenigde Staten en daar de rest van zijn leven door bracht als slaaf. Hij was gelukkig in zijn hutje in Gambia, in de natuur en met de dieren. In gevangenschap zag ik hem op groeien tot een man met wilskracht, doorzettingsvermogen en vechtlust. Vanaf dat moment keek in anders naar Afrika dan de meeste mensen: ik geloofde in wat daar was. Ik zag krachtige mensen en potentieel.

In 2007 kwam ik in Ghana uit toen ik het verlangen volgde om ‘van binnen-uit te leren over Afrika’. Ik wilde leren over mezelf en het leven in Afrika door er volledig onderdeel van te zijn. Ik ging wonen in een Islamitisch gastgezin in het ‘arme’ Noorden. Die periode was onbeschrijflijk diepgaand, confronterend en verrijkend. Tegelijkertijd voelde het als ‘hier horen’, het gaf innerlijke rust, het was een soort van thuiskomen.

In het leven in Ghana ontmoette ik mensen met dromen. Net als ik zelf dromen had. Als vanzelf haalde ik die dromen naar de oppervlakte, hielp om ze te vertalen in concrete plannen en deze stapsgewijs te realiseren. Niet door te financieren, maar door vragen te stellen en in woorden te delen wat ik voelde bij de persoon of het initiatief. En dat ben ik blijven doen.

Een van conclusies die ik trok uit vele gesprekken met jonge mensen was dat er heel veel talent in ze aanwezig is, maar dat dat op geen enkele manier aangemoedigd werd. Niet in opvoeding en niet in onderwijs. Wel was er ondertussen het sterke geloof vanuit ‘het Westen’ overgewaaid’ dat je een universitaire opleiding nodig hebt om vooruit te kunnen in het leven. Alles en iedereen heeft dat als doel. Pas dan ben je wat waard.

Carole's Coaching Corner

Dan heb je dat diploma… En dan? Geen werk, geen idee of vertrouwen hoe zelf iets te initiëren en grote druk van familie en dorp om ‘terug te brengen’. Dat fascineerde me. Ook omdat ik mezelf herkende: afgestudeerd, een hoofd vol theorie, niet weten wat je daar mee kunt/moet en totaal niet gericht op wat er in het werkelijke leven nodig is.

Ik begon in 2010 bij de vraag: “Wat hebben jongeren in Ghana werkelijk nodig om een volgende stap in hun leven te kunnen maken?” De antwoorden waren vergelijkbaar als wat ikzelf altijd gemist had in onderwijs en werk: iemand die in ze gelooft, die ze helpt hun dromen te realiseren en het beste in henzelf naar boven haalt.

Vanaf 2010 was ik twee keer per jaar zo’n 4 weken in Ghana. Ik begon samen met jong en ondernemend talent programma’s te ontwikkelen op basis van mijn visie Talent Beyond Limits.

FB_IMG_1509708656628

Output is programma’s die volledig passen in het leven en de behoeften van de jonge generatie in Ghana en de rijkdom van hun traditionele cultuur.

Een beknopt overzicht van de activiteiten in de periode 2010-2016 vind je hier: Resultaten 2010-2016

Inmiddels leef ik in Ghana en werk ik terplekke vanuit mijn eigen organisatie Talents 4 Humanity. Lees meer over Talents 4 Humanity

Terug naar de vorige pagina Werken met jou